Viszont Legyen az ételed a "gyógy-szered"! címmel Dr. Paul Clayton könyve még kapható!
Vasárnap délután 2-kor lesz egyébként az előadása a XI. kerben és ha veszteségként ért a hír, azért írj rám, hátha találunk még valahol elfekvő jegyet.
Ha elolvasod ennek a könyvnek az első 20 oldalát, akkor mindent megfogsz érteni a testedről, a betegségekről, az öregedésről. Tudni fogod mit évő legyél! :)
Nézzünk pár részletet belőle:
"Az omega-3-zsírsavak a tengeri ételekből gyulladásgátló, míg az omega-6-zsírsavak a növényi olajokból gyulladásfokozó anyagokra bomlanak. Ha az étrendünk túlzott mennyiségű, növényi olajokból származó omega-6-zsírsavat tartalmaz és kevés az omega-3, akkor a hírvivő anyagok aránya gyulladásfokozó lesz. Az omega-6 bomlástermékei egy sor immunsejtet vonzanak az érintett területre, ahol helyi ödémát (vizenyősséget) okoznak. A folyamat ezen része különösebben nem romboló, azonban aktiválja a második szakaszt azzal, hogy károsítani kezdi a sejtközötti állomány egy részét, a ún. lizoszómákat. Ezek az apró hólyagok egy nagyon erősen romboló hatású enzimmel vannak tele, amit mátrix-metalloproteáznak (MMP) hívunk. Ezek az enzimek szöveti károsodáshoz vezetnek, mert kiszabadulásukkor bontani kezdik a sejtközi mátrixot."
"A zöldség és gyümölcs azért nagyon fontos, mert más anyagok mellett polifenolokat tartalmaznak. Ezek igen erős gyulladásgátló hatást fejtenek ki a szervezetben."
"A viktoriánus ember átlagban 9-10 adag zöldséget és gyümölcsöt evett meg egy nap. Nagy étvágyuk volt, köszönhetően a jelentős fizikai aktivitásnak. A zöldségek, gyümölcsök, amiket fogyasztottak, organikusak és még nemesítetlenek voltak, így akár háromszor több polifenolt tartalmaztak, mint mai édes leszármazottaik. A mai ember egy nap átlagosan három adag zöldséget-gyümölcsöt eszik meg. A logika egyszerű: a fogyasztásunk visszaesett a harmadára, és a polifenolok fogyasztása is körülbelül harmada a korábbinak, így könnyen kiszámolható, hogy a polifenol-fogyasztásunk összesen körülbelül 90%-kal esett vissza."
"Az elhízás a XXI. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása, és a második helyet foglalja el a korai halálozások okai között (a tápanyaghiány mögött). A túlsúly jelentősen emeli az összes krónikus betegség kockázatát, így például a szív- és érrendszeri betegségeknek, a II-es típusú cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak, a koszorúérbetegségnek, a máj- és vesebetegségeknek, és több daganatos betegségnek is. "
Mozgás
"A közepes intenzitású mozgás több védekező mechanizmust kapcsol be.
Először is nagyon erős gyulladáscsökkentő hatása van, mert ahogy az izomrostok összehúzódnak, gyulladáscsökkentő anyagot állítanak elő. Emellett beindítják az "anyagcsere-főkapcsolót""
"2013-2015 között körülbelül 54,4 millió USA-beli felnőttet (22,7%) diagnosztizáltak artritisszel vagy más ízületi gyulladással."
Egyen többet (hús): vadhús, legeltetett marha, bárány, szabadtartású csirke
Egyen kevesebbet (hús): intenzíven tenyésztett marha, sertés vagy csirke, kolbászok, burgerek, bacon, pácolt húsok (pl. hot dog, szalámi)
Egyen többet (zöldség): brokkoli, mángold, spenót, káposzta, kelkáposzta, hagyma, kelbimbó, vadkáposzta, kerti zsázsa, sárgarépa, édesburgonya, fokhagyma, paprika, gomba, cukkini, zeller, spárga
Egyen kevesebbet (zöldség): burgonya, kukorica és az ezekből készült termékek, hacsak fizikailag nem vagyunk kimondottan aktívak.
Egyen többet (gyümölcs): vörös/fekete/lila gyümölcsök, minden bogyós gyümölcs, ideértve: eper, málna, szeder, áfonya, bodza, feketeribizli, citrusok, szilvafélék, cseresznye, szőlő
Egyen kevesebbet (gyümölcs): Nincs olyan gyümölcs, amiből kevesebbet kellene ennünk!
"Néhány tanács a főzéshez:
- használjunk kevesebb többszörösen telítetlen omega-6 zsírsavat tartalmazó növényi olajat, helyettük válasszunk inkább egyszeresen telítetlen olívaolajat vagy telített zsírsavat.
- csökkentsük a magas hőmérsékleten kezelt (grillezett, olajban sütött, roston sült) ételek mennyiségét. Ehelyett lassú főzési technikákat használjunk, készítsünk például pörkölteket."
E könyvön semmi hasznom nincs,
de a tudás mi benne van
az KINCS!
30-388-6660
reportok@gmail.com